User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 12

Thread: P0030 Do I simply need a new Lambda Sensor?

  1. #1
    Regular Member jasonmma's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    edinburgh / Livingston
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default P0030 Do I simply need a new Lambda Sensor?

    Hi guys

    not posted in a while TBH but hoping you guys may be able to point me in the right direction with this code. Car isn't going over 2.5k revs and is giving a tiny blast of black smoke when I first start the engine in the mornings.

    I got a mate who works @ a panel beaters to plug his Snap-on machine in. Here's what we got, his machine displays:
    *************
    1.9 Diesel - Z19DT
    p0030 - Heated O2 Sensor Bank 1 Sensor 1 Circuit Open

    The book that came with the machine says this:
    P0030 - HO2S Heater Control Circuit Bank Sensor 1 -
    The heater control for the HO2S (oxygen / lambda) sensoris used to heat up and provide stable temperature for the sensor (primarily after cold starts). The hetaing element can receive a power supply via a relay (often the main system relay) and the heater earth path can be switched to earth via the control unit (this is the heater control circuit), the control is therefore able to control the operation of the heating element by controlling the earth circuit. Note that some systems may also provide the power supply to the heating element via the control unit. It may be necessary to refer to vehicle specific information to identify the type of Oxygen / Lambda sensor and the wiring.
    *************

    Do you think a new Lambda Sensor would fix this? If anyone could please offer advice, it really would be appreciated. I'm driving mega slow due to this and am kinda skint so may buy one 2nd hand if thats what it is....

    Any advice would be awesome guys,

    Thanks a million..... Jason.

  2. #2
    Regular Member Critch's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    wirral
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Mk1 renault scenic... I know I know but it drives

    Trim : Basic

    Engine : 1.6 16v

    Year : 2003

    Default

    Try swapping sensors over if the fault moves you no the sensors faulty

  3. #3
    Regular Member jasonmma's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    edinburgh / Livingston
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Is it a difficult job to do?

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2007
    Location
    Chelmsford
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by jasonmma View Post
    Is it a difficult job to do?
    If I recall correctly, it should take about 30 seconds.

  5. #5
    Regular Member jasonmma's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    edinburgh / Livingston
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    LOL! Really?

    am off to somehow prop the car up and find it first!

  6. #6
    Regular Member Critch's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    wirral
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Mk1 renault scenic... I know I know but it drives

    Trim : Basic

    Engine : 1.6 16v

    Year : 2003

    Default

    Not difficult at all just run car an get exhaust hot first an will allow them out easier

  7. #7
    Regular Member jasonmma's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    edinburgh / Livingston
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Done, thanks guys! Made no difference to the way the car drives, still getting lack of power but the EML only comes on intermittently now.

    Cleaned out the EGR valve today too, was chock full of black crap but still no difference....

    Am totally at the end of my tether with this car! Wishing I never had it at the mo TBH...

  8. #8
    Regular Member jasonmma's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    edinburgh / Livingston
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    bump :0(

  9. #9
    Regular Member Critch's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    wirral
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    33 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Mk1 renault scenic... I know I know but it drives

    Trim : Basic

    Engine : 1.6 16v

    Year : 2003

    Default

    Does the pedal test bring anything up?

  10. #10
    Regular Member jasonmma's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    edinburgh / Livingston
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Thanks for asking mate Nah, pedal trick doesn't seem to work on mine. Looks like I'm gonna have a visit to a friend tonight to use OpCom

    Nothing is easy eh?

    I'm getting some white smoke on start-up and not able to go over 2.5k Revs. Major embarrasing driving to work in rush hour traffic LOL

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. EML P0030 & Lambda advice
    By jasonmma in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 1
    Last Post: 30th August 2011, 12:53
  2. lambda sensor
    By wcr in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 11th November 2010, 00:20
  3. Can you simply run a cdti 150 with the egr sensor unclipped??
    By richiem in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 16th September 2010, 13:59
  4. Lambda sensor - 3.2 V6
    By urbanfox in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 33
    Last Post: 16th July 2010, 16:49
  5. Lambda sensor - Z32SE - where is bank 1, sensor 1?
    By Kev_A in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 17
    Last Post: 23rd February 2008, 14:46

Visitors found this page by searching for:

Vauxhall vectra c p0030

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •