User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 16

Thread: 2.2DTi loss of power, whooshing noise and excessive smoke

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Liverpool
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default 2.2DTi loss of power, whooshing noise and excessive smoke

    Today the engine management light came on and the car went into limp mode. Its done this before and a quick off on on of the ignition cleared the light and restored power.

    I did the same off and on with the ignition today and the fault cleared, but it came back again and again. Roughly ten times in total.

    The fault happens after doing a slow speed for a good few miles and then speeding up.

    I've also noticed that when not in limp mode there is still a noticable loss in power and also a whoosing noise on hard acceleration. There is also more smoke than usual. Revving the car when standing still produces alot of black smoke. This has never happened before today.

    I'm thinking that an intercooler pipe or the intercooler itself is stuffed.

    I've popped the bonnet and held the air pipes whilst the car is revved and they balloon up quite a bit.

    Any help would be great, thanks.

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Liverpool
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Have found the problem lol. I took the engine cover off and found this. (I poked the ratchet through to show the hole).



    I'll have to get another pipe it seems.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    Elland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Fair safe bet that's the problem

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2011
    Location
    lincolnshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by Mogsy007 View Post
    Have found the problem lol. I took the engine cover off and found this. (I poked the ratchet through to show the hole).



    I'll have to get another pipe it seems.
    seen that on a derv Kia , burst boost hose , looks like a big money fix when you see all the smoke etc ! thankfully not

  5. #5
    Admin plasma's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    On the Forum
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    221 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRi

    Engine : 150

    Year : 05

    Mileage : 74000

    Default

    was just gonna post up its probably the intercooler hose.. Well known for this problem with this engine and the 2.0
    Plasma's Tech2 services are now partially open and able to provide services



    Come Join our new forum Insignia Owners.com for all your Insignia chat and needs

  6. #6
    Regular Member lee gsi's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Hampshire (Near Havant) . .Drives: Signum 1.9 CDTi
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Signum

    Trim : Design

    Engine : 1.9 CDTi

    Year : 2005

    Default

    Use duck tape to tape it up for now until you get a new one.

  7. #7
    Full Member bobssignum's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    polishing something or other somewhere
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Signum 2.0 DTi

    Trim : Elegance/Elite

    Engine : 2.0DTi

    Year : 2003

    Mileage : 73350

    Default

    Here is a link to the hose you need on e bay made of silicone these will last much longer than the vx examples plus they are much cheaper
    http://shop.ebay.co.uk/i.html?_nkw=v....c0.m270.l1313#
    Driving vauxhall,s for 30 + years
    and still loving it

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Liverpool
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I was travelling home from a work visit to Catterick Garrison at the time with two colleagues with me. Luckily we got back with minimal fuss. It was the smoke that worried me the most to be honest.

    I've seen a few for sale on ebay, but I'm not willing to pay that much. I've been in touch with a scrappy up the road from myself that have a 2.0DTi in so hopefully I can swipe the one from that.

  9. #9
    Regular Member Critch's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    wirral
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    32 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Mk1 renault scenic... I know I know but it drives

    Trim : Basic

    Engine : 1.6 16v

    Year : 2003

    Default

    Theres couple of vectras in the scrappys on my side of the water mate if you got no joy with your one

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Liverpool
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Thanks chap. Will post up if I have problems.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. smoke, loss of power, lumpy, cut out, help please.
    By GrannySmiff in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 3
    Last Post: 17th April 2012, 07:06
  2. 2.2dti strange noise and complete power loss
    By chrislloydie in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 10
    Last Post: 28th May 2011, 16:09
  3. Black Smoke and loss of power
    By danny1992 in forum Detailing and Car Care Discussion
    Replies: 18
    Last Post: 2nd August 2010, 16:33
  4. 1.9cdti loss of power & smoke
    By nrthwd stu in forum Bodywork & Interior
    Replies: 1
    Last Post: 9th June 2010, 12:52
  5. Replies: 3
    Last Post: 19th February 2007, 17:04

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •