User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 3 of 3

Thread: Bad Battery Regen causes Lumpy CDTI idle ?????????

  1. #1
    Regular Member thefibreguy's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    bedford
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Bad Battery Regen causes Lumpy CDTI idle ?????????

    Guys,

    Seems a lot of us 1.9CDTI owners suffer from lumpy tickover on start-up, which seems to get better as car warms up.

    I had this problem, & my local mechanic chappie told me that due to the relatively poor regneration of my battery after initial start-up, the injectors do not have the power to pump the right amount of fuel, which I suppose would cause the poor idle!!

    Sounds plausible to me, so will invest in a new uprated battery, & see if it cures the issue.

    Any comments/thoughts welcome

  2. #2
    Regular Member bangty 1's Avatar
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    in a box
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    cant see it as iv got a 7.5 ton lorry battery on mine and its still lumpy.............could work tho id love mine to stop the lumpy tick over

  3. #3
    Admin plasma's Avatar
    Join Date
    Mar 2006
    Location
    On the Forum
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    136 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    136 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Its a trait of the cdti/alternator. It doenst start charging the battery properly until a little blip and then it charges at 13.8-14.4volts
    Plasma's Tech2 services are now partially open and able to provide services



    Come Join our new forum Insignia Owners.com for all your Insignia chat and needs

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. sri cdti 150 lumpy idle/ low mpg?
    By stevesri in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 13
    Last Post: 10th February 2013, 20:39
  2. CDTI lumpy idle & smoke?
    By bigdave1701 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 38
    Last Post: 17th September 2012, 13:48
  3. 1.9 CDTI Lumpy Running at Idle
    By Dazfoz in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 13th April 2009, 18:23
  4. lumpy idle
    By old cruiser in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 0
    Last Post: 24th November 2008, 20:39
  5. Signum 1.9 CDTI 150 ( runs lumpy when cold only on idle ?? )
    By Longtallhowie in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 12th April 2007, 20:57

Visitors found this page by searching for:

1.9 cdti can alternators cause bad idle

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •