User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: Is there supposed to be a coil on display when starting?

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Is there supposed to be a coil on display when starting?

    Is there supposed to be a pic of a coil come up on the display when starting the engine?
    And also is the spanner supposed to come up for a few seconds when starting?

  2. #2
    Regular Member Penfold101's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Combination of Preston and Oxfordshire...
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Assuming you're driving a deisel, it's the glow plug light mate. The spanner light is normally on during start, and once the engine management knows the engine's running and everything is fine it goes out...

  3. #3
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    On a 2003?
    What engine?

    I agree, coil should briefly appear
    Spanner should never appear, only appearing if something is wrong

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    its a 2003, 2.2 dti.
    No coil comes up, thats why im asking wether it should.
    The car and spanner comes up when you first turn the ignition on and goes out again like the other lights etc. is that right?
    Last edited by AdDaMan; 9th July 2011 at 17:17.

  5. #5
    Regular Member Al 22 dti's Avatar
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    pontefract
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : 57 zafira 1.9 cdti design

    Trim : design

    Engine : 1.9 cdti

    Year : 2008

    Default

    no coil sign until it gets down to about 5º c and i dont get the spanner sign when i fire mine up..

    im sure that means its got old codes stored that need clearing, and i think that if the coil lights up, it means theres a fault with the glow plug system

    2.2 dti.... 54 plate.

    al.

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    ******. Ill have to get that checked out then.

  7. #7
    Regular Member Penfold101's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Combination of Preston and Oxfordshire...
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Each model is probably different, but if there's no lights on when the engine is running then there's no issues. If the coil comes on for a few seconds then goes out, and it's cold outside, then it's the glow plug light. If it doesn't come on then it's above 5 degrees. If you're not having any problems starting, then you've nothing to worry about mate...

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2011
    Location
    kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    the coil light is not an issue. It hasnt come on at all but im assuming thats because its not cold enough. Just thought it might come on all the time because my 58plate movano does.

    Its the spanner/car light that comes on when ignition is turned on that i was worried about..

  9. #9
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    As far as I am aware, the coil light should always appear briefly (see handbook)
    On first start for about 2 to 5 seconds, depending on temperature
    On second, or more, starts it may not appear or for less than 2 seconds

    On mine it appears for about 2 seconds
    Also on subsequent starts it always appears briefly
    However, if I switch off and back on again straight away it does not appear

    On a previous car it would appear for about the same amount of time
    However, near the end of the life of the glow plugs the light stayed on for much longer
    The one nearest the glow plug relay was white in colour and had failed, so all four were replaced

  10. #10
    Regular Member Penfold101's Avatar
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    Combination of Preston and Oxfordshire...
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by AdDaMan View Post
    Its the spanner/car light that comes on when ignition is turned on that i was worried about..
    Unless it's on while the engine's running I wouldn't worry mate. Unless you can get any codes read for free it'll be a waste of money finding out if there are any...

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. was supposed to buy an engine but...
    By IDVAC in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 22
    Last Post: 5th April 2012, 18:21
  2. is oil supposed to be here?
    By G19RKE in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 7
    Last Post: 7th March 2012, 23:41
  3. It's supposed to be summer-look outside!
    By Vaux-Man-G in forum The 'Off Topic' room
    Replies: 13
    Last Post: 25th July 2009, 14:10
  4. Ignition coil and problem starting?
    By emptybee in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 8
    Last Post: 29th May 2009, 14:36
  5. Not Sure if it's supposed to be doing this???
    By Warrenmole in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 28th August 2008, 20:42

Visitors found this page by searching for:

vectra c dti glow plug light doesnt allways light up

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •