User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 6 of 6

Thread: Lumpy Engine

  1. #1
    Regular Member thefibreguy's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    bedford
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Lumpy Engine

    Guys, Have had a problem for a while now, the engine, cold, or hot, gives intermittent very lumpy idle.

    Car is an AUTO estate 1.9cdti 150

    Just had the cambelt/waterpump done by local mechanic, & when I showed him the problem, he thinks is a loose flywheel. gave me a guesstimate of approx £500 inclusive of parts.

    Anyone come across this on an AUTO?

    Regards,

  2. #2
    Regular Member the-wizard's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Tamworth - ''The Capital of Mercia''
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra-c

    Trim : sri

    Engine : cdti

    Year : 2004

    Mileage : 98,000

    Default

    mines a manual, do you mean as though its rough or uneaven on tickover but not as though its the engine as sutch, more like an in-balance?. mine does this sometimes hot or cold but not all the time, i was thinking or knowing really it maybe the flywheel cos it has the slight rattle of death sometimes aswell.

  3. #3
    Regular Member thefibreguy's Avatar
    Join Date
    May 2010
    Location
    bedford
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Hi, I dont think its the engine, I do think its a balance thing. the only thing that gets me is that its intermittent, the mechanic said this was probably due to the metal expansion/contraction etc. He is quite a clued up guy, so will just let him get on with it!!

  4. #4
    Regular Member the-wizard's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Tamworth - ''The Capital of Mercia''
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra-c

    Trim : sri

    Engine : cdti

    Year : 2004

    Mileage : 98,000

    Default

    When it happens next watch the exhaust tail pipe to seen if you get any puffs of blue smoke.

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2011
    Location
    Matlock
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    have you had the EGR valve checked??

  6. #6
    New Member
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Bucharest Romania
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I had your problem on my 05 z19dth manual , everyone said it is the fly wheel,so i changed the whole clutch assy. but my problem just got a little better but did not go away. ( this was due to the new flywheel wich was better than the old one).

    the problem was my crack- pulley , witch was in one piece. the only difference between the new and old was, that when droped from ~2 feet on the ground the old one had a mettal rattle the new one sounded solid.


    hope that helps

    just take out the pulley and dropp it on its side and listen to the sound.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. My engine is more lumpy than my mrs cooking !!!
    By cyberbobdude in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 25th August 2012, 17:15
  2. Lumpy engine then limp mode
    By themarbleman in forum Y & Z30DT Specific
    Replies: 0
    Last Post: 1st August 2012, 20:17
  3. Engine lumpy now Engine Management Light is on
    By Fitzy-2.0T in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 24
    Last Post: 17th July 2012, 16:51
  4. Lumpy engine at low revs, when warm., help.
    By super sleuth in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 2
    Last Post: 28th July 2011, 20:32
  5. Replies: 13
    Last Post: 20th May 2010, 20:09

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •