User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: 1.9 cdti loss of power

  1. #1
    New Member
    Join Date
    May 2011
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Unhappy 1.9 cdti loss of power

    Hi Guys,

    My 55 plate Vectra 1.9cdti 120 has suffered from a loss of power. It is almost like the turbo is not working. This has happened since a new thermostat was fitted and the EGR valve cleaned. I have no warning lights showing.
    I know longer get the turbo kicking in when it should or the whistle it makes. The car is not using anymore fuel or smoking or sounds any different.

    Any ideas? The car drives fine but doesnt pull like it should.

    Thanks for any help

    Mark

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Derbyshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by mark1484 View Post
    Hi Guys,

    My 55 plate Vectra 1.9cdti 120 has suffered from a loss of power. It is almost like the turbo is not working. This has happened since a new thermostat was fitted and the EGR valve cleaned. I have no warning lights showing.
    I know longer get the turbo kicking in when it should or the whistle it makes. The car is not using anymore fuel or smoking or sounds any different.

    Any ideas? The car drives fine but doesnt pull like it should.

    Thanks for any help

    Mark

    Funny I should be reading this as I have had the same, but all is ok now strangely.
    First off around three weeks ago I removed the EGR to give it a clean, and also clean the inlet manifold part where the valve bolts onto. This bit can be clogged up as well. New gaskets fitted and reconnected. The EGR valve was freely working and looked pretty newish in there, no need for a complete strip down. Swirl valves and bar all seem to be connected and working. Checked all vacuum pipes all seem ok no splits. I then ran some EGR valve cleaner 3 through the inlet manifold for good measure.
    Previous to all this I cleaned the boost sensor, oil and filter change and air filter change.

    Now I went on my holidays and everything was working fine. Not the fastest from a standstill still got that lag but better for the cleanout and running nice and smooth. It wasn't all that bad before all the cleaning work but getting a bit sluggish all the same. So after a 500+ mile thrash up and down the motorway returning good mpg I was happy. Until Saturday last week the day after I returned from holiday, the Signum just wouldn't pick up from standstil, I really had to give some for it to pull away. Once on the move it really goes though.
    Now today when I started it from cold it really is a different car, a real animal it's as if I had it remapped. I can't believe how different it is.
    I was going to either run some more EGR cleaner through it or strip the EGR again.
    Will see how it performs over the next few days.
    Strange one this!

    Sorry for the essay but hope this helps your question.

    And BTW the only thing that's changed is I stuck some more fuel in it, but from the same garage even using the same pump, so it can't be that.


    Mick
    Last edited by MickAP; 29th June 2011 at 18:30.

  3. #3
    New Member
    Join Date
    May 2011
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Thanks for the help, i hope its sorts itself out like yours has done!! If not, will try the boost sensor.

    Cheers

    Mark

  4. #4
    New Member
    Join Date
    May 2011
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    It is still the same? Do you think if i get the engine diagnostics done that might help me find out whats wrong?

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Derbyshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by mark1484 View Post
    It is still the same? Do you think if i get the engine diagnostics done that might help me find out whats wrong?

    The small vacuum pipes, check for small splits, holes, especially on the stress points, bends etc.


    Mick

  6. #6
    New Member
    Join Date
    May 2011
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Thanks Mick, Will have a look this weekend.

  7. #7
    Regular Member nutron's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    South Central England
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vauxhall

    Trim : very

    Engine : Z19DTH

    Year : Nosey

    Default

    EGR stuck/sticking
    Swirl valves stuck/sticking
    Vacuum control line perished/split/leaking
    Turbo actuator leaking
    Turbo VNT vanes sticking/stuck
    Split boost hoses
    Leaking intercooler
    Pressure sensor fault
    Throttle valve (butterfly valve on the side of the inlet manifold)
    Clogged DPF/CAT

    So many potential faults and it only takes one.

  8. #8
    Regular Member Dan_BlackSRi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Lancashire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra SRi

    Trim : XP1

    Engine : 1.9 CDTi 150

    Year : 2007

    Mileage : 66000

    Default

    Its a 120 so no need to worry about the swirls.

    My money is on the EGR following the clean.

  9. #9
    Regular Member nutron's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    South Central England
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    10 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vauxhall

    Trim : very

    Engine : Z19DTH

    Year : Nosey

    Default

    Good point, well made.
    If there are no warning lights, I would not have thought the ERG was very likely.

  10. #10
    Regular Member Dan_BlackSRi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Lancashire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra SRi

    Trim : XP1

    Engine : 1.9 CDTi 150

    Year : 2007

    Mileage : 66000

    Default

    Quote Originally Posted by nutron View Post
    Good point, well made.
    If there are no warning lights, I would not have thought the ERG was very likely.
    You won't get any warning lights if its sticking, or not quite sealing properly.

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 150 CDTi power loss
    By rockafella8587 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 15th December 2011, 12:48
  2. Loss Of Power On 3.0 cdti sri - please help
    By L.Hamilton in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 14th June 2011, 18:00
  3. 1.9 CDTI 150 loss of power
    By Nick_206_180 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 22nd January 2009, 20:57
  4. loss of power 150 cdti
    By SRI-150 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 10
    Last Post: 17th May 2008, 14:24
  5. loss of power 1.9 CDTi
    By ALD in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 18
    Last Post: 5th January 2007, 16:25

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •