User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 11

Thread: Vectra 2.2DTI keeps stopping

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    nottingham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    confused Vectra 2.2DTI keeps stopping

    Can anybody help?

    Our Vectra 2.2DTI is having running problems. Starts ok but sometimes hunts in idle (500rpm) and then won't accelerate and cuts out. Other times it does start and runs ok, then every now and then the whole thing just cuts out without warning, even when at speed on motorway etc. This seems to be accompanied by a slight drop in RPM.

    Diagnostic showed EGR. Got a new one. Still got the problem.

    Took it to Vauxhall dealer as local garage suggested Bosch full diagnostic. Vaux dealer did diagnostic, quoted for new glow plugs but seemingly couldn't be bothered to take it for a run to witness the problem. Wasn't convinced that changing the glow plugs was anything to do with it so didn't do it.

    Man in pub suggested un-plugging airflow sensor which we did. Car runs without breaking down with this unplugged tho in safe mode with no poke and engine management light permanently lit.

    Bought new airflow meter........ fitted it....... plugged it in. Car got the problem back.

    Don't really know what to do next apart from run around with it unplugged. Spending £50 a pop for useless diagnostics. Need a decent Notts / Derby diesel expert or a DIY solution!

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    West
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    check around the vac system for any air leaks

  3. #3
    Regular Member benny's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    dudley
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    burn it ...?

  4. #4
    Regular Member Signum-Steve's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Cramlington Northumberland, V6 Jaguar S-type Sport
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Jaguar S-Type V6

    Trim : Sport

    Engine : Petrol

    Year : 2003

    Default

    Quote Originally Posted by benny View Post
    burn it ...?
    ^^^^^^^^Its good to help!^^^^^^^^^^

    Check your vaccum pipes for splits and leaks. It's common for them to degrade on the DTI. I replaced mine for silicone ones.

  5. #5
    Regular Member benny's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    dudley
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by DTI-Steve View Post
    ^^^^^^^^Its good to help!^^^^^^^^^^

    Check your vaccum pipes for splits and leaks. It's common for them to degrade on the DTI. I replaced mine for silicone ones.
    yep always good to help ......... vac pipes wont make a car cut out ......if the problem is with the mass air check the loom pin it out ...if its ok its the ecu ....so means a new pump ...........have you had it tech tested ?...and if all else fails ....burn it ...lol .

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    West
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    maf doesn't cause it to cut out either, crank sensor could be a possible cause

  7. #7
    Regular Member benny's Avatar
    Join Date
    Feb 2006
    Location
    dudley
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by dh.dti View Post
    maf doesn't cause it to cut out either
    does if the ecu / pump is caput .....

  8. #8
    Regular Member Signum-Steve's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Cramlington Northumberland, V6 Jaguar S-type Sport
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Jaguar S-Type V6

    Trim : Sport

    Engine : Petrol

    Year : 2003

    Default

    Quote Originally Posted by benny View Post
    yep always good to help ......... vac pipes wont make a car cut out ......if the problem is with the mass air check the loom pin it out ...if its ok its the ecu ....so means a new pump ...........have you had it tech tested ?...and if all else fails ....burn it ...lol .
    I was assuming that it was going into limp home mode as the OP says……..


    “Other times it does start and runs ok, then every now and then the whole thing just cuts out without warning, even when at speed on motorway etc. This seems to be accompanied by a slight drop in RPM.”


    If It CUT out it would have no revs as the engine would be stopped!
    Seems like a vacuum problem to me. I hope so as it is the easier fix for the OP. I always start with the simple stuff first.



    If the engine is stopping then you have a fair point.

  9. #9
    Administrator Big-Pete's Avatar
    Join Date
    May 2007
    Location
    Home or in the Gym
    Problems Posted
    1
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    1
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    88 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Audi Q7

    Trim : S-Line Plus 245

    Engine : 3.0 TDV6

    Year : 2013

    Mileage : 3023

    Default

    Not really sure why you started this thread in the events section under the "Irmscher Factory Road Trip - 13-16th April Road trip across Europe to German Irmscher Factory" Anyway, I've moved it to a more relevant section

  10. #10
    New Member
    Join Date
    Jun 2011
    Location
    nottingham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Unhappy

    Thanks for tips. Engine revs dip a bit before it starts playing up, then it cuts out. Fear it may be an uneconomical fix for a 53 plate if it's the pump?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Vectra c 2.2dti ecu
    By vectrac22cdti in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 1
    Last Post: 31st August 2010, 08:21
  2. Powersteering keeps stopping
    By kiwiboy in forum Troubleshooting
    Replies: 0
    Last Post: 9th August 2009, 00:11
  3. Stopping smoking
    By Matt8 in forum The 'Off Topic' room
    Replies: 10
    Last Post: 3rd February 2009, 11:28
  4. One way of stopping speeders...
    By mc_orion in forum General Chat
    Replies: 18
    Last Post: 8th September 2007, 20:17
  5. there was just nowt stopping me
    By andy.l in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 11
    Last Post: 29th October 2006, 22:36

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •