User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 3 of 3

Thread: Cooling System Operation Question

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    May 2006
    Location
    Mansfield
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Cooling System Operation Question

    Hi Everyone,
    A quick question for all you observant types.
    Recently had my oil cooler spring a leak, which basically pumped 5 litres or so of oil into the waterworks.
    Having got rid of most of the goo, and replaced thermostat, I notice that when the engine is running there is an intermittent flow of coolant from the top engine vent pipe ( not the radiator return) into the expansion bottle.
    Is this normal ?. I have not looked at this before but with all thats gone on I am a bit paranoid.
    No bubbles in expansion tank when revving or water in oil.

    Thanks in advance.

    SJ

  2. #2
    Regular Member Das's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Here
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    23 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    When you say intermittent, what do you mean? The top return pipe should flow all the time up until the thermostat opens, after that I have no idea if it flows at all or only if the engine cools enough for the thermostat to close. How is the Temp gauge when running normally? At this time of year 90-92 should be pretty much normal.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    May 2006
    Location
    Mansfield
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Thanks for your reply,
    The flow is there all the time but the amount varies (imagine squeezing a hose when it is running water).
    Temperatures seem a bit low at 80 - 90, when stopped in traffic temp. goes up to 90, fans come in and it drops back.
    I will observe a bit further now i know what it should do.

    Thanks
    SJ

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Cooling system help
    By Tinks in forum South Central (RO - Harrysdad, ARO - jaguser)
    Replies: 11
    Last Post: 11th December 2012, 21:37
  2. cooling system problems
    By vmb2722 in forum Troubleshooting
    Replies: 7
    Last Post: 20th July 2012, 19:59
  3. Cooling system
    By Tinks in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 1
    Last Post: 21st April 2012, 10:43
  4. some probs cooling system
    By decks in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 12
    Last Post: 15th February 2010, 18:00
  5. Cooling system performance fault
    By brianjamesreed in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 4th July 2009, 08:22

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •