User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 13

Thread: 2.2dti died on motorway and now wont start

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Dumfries, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default 2.2dti died on motorway and now wont start

    So I was driving home from a day out, kids in the back wife in the front, just the usual. Third lane of the motorway doing about 75 ish and the car just died, no warning light or limp mode just nothing. Lights still on on the dash but the engine had just switched off.

    After a medium wait at the side of the motorway, in the p*&%ing wet with two shivering kids, the AA man turned up and took us to a safe location.

    His machine said it was an issue with the EGR valve. I though that should have just sent it to limp mode? We guddled with it, cleaned it a little as it did feel a little stuck. After a wiff of easy start the car fired up. Two minutes later, same thing and now it just wont go at all.

    It was dragged home by Mr AA, but now it's sitting in the drive. Any suggestions would be great, otherwise I'm turning it into a garden feature!!

    Cheers,
    Larann.

  2. #2
    Admin & Merchandise Manager bigmac's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Devon
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    53 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : insignia

    Trim : irmscher

    Engine : 2.0 cdti

    Year : 2009

    Default

    Get codes read again or replace EGR valve, Bit strange it cutting out and not starting but i guess it must be fubar

    Irmscher Insignia CDTI 130

    MOD'S...Irmscher front spoiler, Irmscher mats, Irmscher door pins, Irmscher rear spoiler, Irmscher grille, Irmscher skirt & exhausts,Irmscher Roof spoiler MOD'S TO COME..Side skirts,Wheels

  3. #3
    Regular Member paul wingnut's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    durham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra sri 150


    Engine : 1900 cdti 150

    Year : 2008

    Default

    the throttle flap on top of manifold isn't shutting off is it take top cover off start it up and see if the vac valve pulls it across and stops engine could be actuator valve for throttle body .

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Dumfries, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    The butterfly seems to be ok, moves freely and with the vacuum pipe off and an appropriately shaped bit of wood wedged to stop it closing the car still doesn't start.

    Should have also mentioned it's on 2004 plate.

    I'll get the codes read again and see what they say, I've taken the egr valve off and cleaned etc, seems fairly smooth in operation, but I guess your right it could be fubared and you'd never know. Am I right in thinking op-com or tech2 can switch off the egr to see if the car would start? or am I definately looking at getting a new one? (£360ish for the dealers...)

    Any way to test them? Four wires going to it, one must be power and another earth, two sensor wires? If you take the plastic end off there's only two connectors feeding the solinoid, if I run power and earth to this would it prove anything? or will the issue more likely be with the sensor side of things?

    Sorry for all the questions, and thanks for the advice so far. I like the car and would hate to have to turn it into a flower pot.

  5. #5
    Regular Member peadar's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    in the glens of Antrim N Ireland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : SRI

    Trim : FULL LEATHER

    Engine : 2.2 DTI

    Year : 2003

    Mileage : 197,000

    Default

    i doubt its the egr valve the car should still run , sounds more like a crank sensor or the p**p has gone best get the codes read first
    best of luck i hope its something small

  6. #6
    Regular Member barney490's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    PRESTON
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    If it was a sensor or egr the mil light would be on, sadly this sounds like the fuel injection pump, same thing happened on the wifes 2.2dti Frontera and it was the pump. Not sure if the Veccy's use the same Bosch VP44 type pump but if it is that, i'm sorry to say, a costly thing to replace.

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Dumfries, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Gulp...
    I did crack the injector pipes and there is diesel getting there, if it was the pump would this still happen?

    New pumps are £2200 plus vat and that's exchange! Think I'll keep my fingers crossed.

    Cheers folks so far, anybody able to fix it via webcam ^^?!?

    Forgot to say that the MIL light is now coming on.

  8. #8
    Regular Member peadar's Avatar
    Join Date
    Aug 2007
    Location
    in the glens of Antrim N Ireland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : SRI

    Trim : FULL LEATHER

    Engine : 2.2 DTI

    Year : 2003

    Mileage : 197,000

    Default

    yes you will get diesel at the pipes even if the pump has died ,unfortunatley i also have been there and found it very hard to believe it was my pump i tried everything even praying in the end i sold the car as a non runner and cut my cost
    but chin up until you get the codes read

  9. #9
    Regular Member barney490's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    PRESTON
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Passes larann the smelling salts. Did the same thing cracking the pipes and there was diesel there, but not enough pressure to operate the injectors and make the thing run. Eventually i had the car recovered to a diesel specialist who connected his eletronics to it and the pump reported it was fubarred. As i say, i am not sure if the Vectra 2.2dti uses the same VP44 pump...anyone??????

    Yes the VX ones are around £2200 exchange, but your local motor factors can get a recon bosch pump for wayyy less than that. As i recall, the Fronty one was about £750 from the factors.

  10. #10
    Forum Moderator John LE's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Forfar, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Facelift Insignia/Corsa D

    Trim : LE/VXR

    Engine : 2.0 cdti/1.6 Turbo

    Year : 13/07

    Default

    Yes it's the VP44 but it's of the PSG16 variety (the newer one) and not alot of places will touch them.

    @Larann, take it you got it fixed after the steinbauer problem?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. car wont start? :(
    By ben2996 in forum Troubleshooting
    Replies: 5
    Last Post: 24th March 2012, 12:30
  2. signum 2.2dti run out of diesel now wont start ???
    By signum dti in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 8
    Last Post: 2nd March 2012, 19:44
  3. Vectra 2.2dti wont start
    By jurisbrakis in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 15th November 2010, 11:32
  4. engine died wont start anymore
    By PeteRs in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 15
    Last Post: 19th July 2008, 17:55
  5. Engine died and won't start!
    By Snoddy in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 8
    Last Post: 6th January 2008, 18:10

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •