User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 5 of 5

Thread: Another rattling z20net chain!

  1. #1
    Regular Member benholden2010's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    middlesbrough
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Another rattling z20net chain!

    Seems to be alot of talk about this recently on both here and on z22se.co.uk

    Anyway, mines started doing it for about 3-5 seconds on cold startup maby once or twice a week and after abit of research the advice seems to be get it replaced ASAP but i'm not 100% sure

    From what experience i have of chain driven engines, when the tentioner or chains go they usually rattle all the time, the louder the warmer they get...

    So whats the reason these engines only rattle for a few seconds on startup?

    Also are the tentioners controlled via oil pressure on these engines? As this would proberbly be a good reason why they rattle on startup due to lack of oil pressure when first started

    If anyone can clear this up it would be appreciated as i'm proberbly going to order the chain kit next week but if its nothing to worry about i don't think i'll bother

  2. #2
    Regular Member rushy's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Old School Vectra-C.Com. Residing in sunny Leeds.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : SRi


    Engine : Z22SE (2.2 Petrol)

    Year : 2004

    Mileage : 137000

    Default

    The older tensioner did work on oil pressure, but i'm sure all tensioners in the NET are spring operated only?

  3. #3
    Regular Member benholden2010's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    middlesbrough
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    so what would cause it to rattle only on startup?

  4. #4
    Regular Member rushy's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Old School Vectra-C.Com. Residing in sunny Leeds.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : SRi


    Engine : Z22SE (2.2 Petrol)

    Year : 2004

    Mileage : 137000

    Default

    Could just be wear and tear mate. Sometimes the manifold can crack or the bolts can come loose and until it gets hot it can sound like the chain so i've been told.

  5. #5
    Regular Member benholden2010's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    middlesbrough
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    yea ive heard about that too but checked today and couldnt find/hear any leaks to its deffernatly the cam chain making the noise

    they dosent seem to be any real explination as to why it only rattles on start-up,

    Think i'll just see how she goes and if it gets any worse ill get it done

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Z20NET Chain.
    By bigjohn1969 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 2
    Last Post: 23rd December 2012, 04:01
  2. Z20NET timing chain
    By vectra100turbo in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 0
    Last Post: 18th March 2012, 23:12
  3. Z20NET when to do chain
    By dannycturbo in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 13
    Last Post: 24th August 2011, 22:35
  4. 20T Z20net Timing Chain Help
    By alanwh in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 17
    Last Post: 21st March 2011, 10:59

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •