User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 5 of 5

Thread: 1.9 150bhp wont start after water pump and cam belt fail

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    STOKE-ON-TRENT
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default 1.9 150bhp wont start after water pump and cam belt fail

    This is actually on a 2006 Saab 93 with the same engine, had some advice before and all been helpful so thanks in advance.

    Had issue recently where car suddenly in limp mode, RAC suggested it was dual mass fly and followed me to garage.

    We noticed the swirl bar is off so may be part of issue but think its been like that for a while.

    Turned out to be the pump failed and belt was all loose, knocked timing out set off cam sensor and hence limp mode.

    Garagae has doen that and timed car using the 'special tool' which they had to get in special £100 (not to me but wonder if thats right).

    Now car wont start! Any suggestions? Can the swirl flaps issue cause a no start?

    Theres fuel up to the engine by the way.

    Thanks
    Rich

  2. #2
    Regular Member lee gsi's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Hampshire (Near Havant) . .Drives: Signum 1.9 CDTi
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    4 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Signum

    Trim : Design

    Engine : 1.9 CDTi

    Year : 2005

    Default

    I take it they removed the cam cover to check for broken rockers incase there was piston to valve contact?

  3. #3
    Regular Member vxpenfold's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    sittingbourne,kent
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra Hatchback

    Trim : Life(well it was)

    Engine : Z19DTH

    Year : 2005

    Mileage : 166000

    Default

    if not then chances are the low spped shudder as the engine shut down caused damage as said above

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2011
    Location
    STOKE-ON-TRENT
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    they are looking at a fuel issue now, high pressure fuel pump although the car drove to the garage okay.

    Are these common issue? The car was difficult to start, had to turn over twice to get it to fire. But it go there okay, they say its got fuel to the pump but need to check it now to see if thats the issue.

    Anything similar to suggest?

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2008
    Location
    N.Ireland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Over a year ago my water pump failed which then slipped the timing belt and there was damage done to the rockers and valves.The car wouldn't start and was towed to VX to get fixed and cost around £800 or so.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Cam belt and water pump
    By tommythomson12 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 6
    Last Post: 7th August 2013, 15:06
  2. Replies: 4
    Last Post: 3rd September 2012, 01:26
  3. 1.9cdti wont start following waterpump/belt fail
    By richsimpson in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 2
    Last Post: 9th March 2011, 19:57
  4. Cam belt+water pump?
    By Martinlw in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 6
    Last Post: 13th October 2009, 18:55
  5. timing belt and water pump
    By mhvcbv in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 12
    Last Post: 26th August 2008, 13:09

Visitors found this page by searching for:

saab 1.9 dtzh no start

z19dth timing belt change and wont fire

vauxhall 1.9cdti wont start after pump replacement

saab 1.9 wont atart cambelt

changing cambelt z19dth

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •