User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 9 of 9

Thread: Gear Problems on cold start up's

  1. #1
    Regular Member Elahi_786's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Bedford
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Exclamation Gear Problems on cold start up's

    I have a 54 plate vectra c 1.9 cdti Elite 150.

    For the past two months now, when I start the car up in the mornings gear 1 & 2 and very difficult to put into. After 1-3 miles of driving the gears are fine 1&2.

    I went to one mechanic and he told me he could not check the clutch or gearbox, anyone suggest what it could be & whats a good way of checking to be sure what it is??

    Cheers

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Portugal
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    And the rear?

    Mine had the same problems, two months ago.

    Replaced the gearbox oil and now it´s fine, feels...like butter...

  3. #3
    Full Member Big Sig's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Is a very naughty boy
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    The VX fix for this was to drain the oil from the box and fill it with slightly less than it had when new as the extra oil causes problems when cold, but the reduced amount helps while maintaining gearbox lubrication.
    Now I need a turbo to keep up!

  4. #4
    Regular Member Elahi_786's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Bedford
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Exclamation Thanks

    Thanks for the feedback guys.

    The reverse gear is fine, so what you are saying from what I read is to drain the Gear box oil & then refill it but a little less then it was to begin with as it is now??

    What could be the cause to this sudden problem? You dont think it could be the clutch or gearbox that need changing?

    Is there a how to do section & what oil is needed for the gearbox?

    Many thanks

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Portugal
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    Portugal
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Elahi_786 View Post
    Thanks for the feedback guys.

    What could be the cause to this sudden problem? You dont think it could be the clutch or gearbox that need changing?

    Many thanks
    Start with the easiest and cheapest remedy for a common fault on Vectras, gearbox oil change.
    If the problem persists then the next step is to check the clutch and gearbox...

    Official stealer (Opel) did the job at my request.
    Last edited by Campos1; 23rd January 2011 at 00:21.

  7. #7
    Regular Member the-wizard's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Tamworth - ''The Capital of Mercia''
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Cold weather & 150 6spd are commonly stiff, work it in 1/2nd or 3/4th b4 starting & it'll be fine, it will be normal when it warms up, mine's been like it from new.

  8. #8
    Regular Member skip85's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Wiltshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by the-wizard View Post
    Cold weather & 150 6spd are commonly stiff, work it in 1/2nd or 3/4th b4 starting & it'll be fine, it will be normal when it warms up, mine's been like it from new.
    Ditto

  9. #9
    Regular Member Elahi_786's Avatar
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    Bedford
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Smile

    LOL This may sound crazy but I changed my Air filter to a K&N Air filter and the gearbox problem has gone away lol after two months or maybe the weather was warmer today

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Cold start problems?
    By Barlow in forum Troubleshooting
    Replies: 7
    Last Post: 24th February 2012, 14:16
  2. 2.0 dti cold start problems
    By nickp1975 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 1st December 2010, 11:33
  3. 2.0 dti cold start problems
    By nickp1975 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 20
    Last Post: 21st June 2010, 09:25
  4. Cold start problems
    By hippo94735 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 24th February 2010, 19:48
  5. Dti cold start problems
    By storey_3000 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 36
    Last Post: 27th August 2009, 08:49

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •