User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 9 of 9

Thread: emissions light caused by airbox mod?

  1. #1
    Regular Member vectra ash's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    kings lynn
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default emissions light caused by airbox mod?

    if anyone can help before i take the car to the garage would be great,got a 2.2 direct 06 sri,done the air box mod with brand new filter the week of christmas,about two weeks later the emissions warning light came on for a few days then disappeared,a couple of times since it has come back on briefly for a day or so then gone again.would the airbox mod have caused this or would it have no affect on it,thinkin about putting the trumpet back in the airbox to see if it comes ion again.have also tried the pedal test to find out the fault code but didn't work,the light was solid and the car with a spanner light also came on when doing the test.I've trawled the threads regarding the pedal test and emissions warning light

  2. #2
    Full Member Big Sig's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Is a very naughty boy
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I wouldn't have thought so but you are only supposed to remove the lower half in the box not the upper as some do as this can screw with the air flow.

    Its more likely you have disturbed a hose connection and as the engine moves its sucking in air. Double check all the air hose connections are made correctly and sealed nice and tight.

    It won't do any harm to replace the bits to test your theory though
    Now I need a turbo to keep up!

  3. #3
    Regular Member john_k_sri's Avatar
    Join Date
    Oct 2006
    Location
    Waterloo, Liverpool
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRI NAV XP

    Engine : 1.9 CDTI 150

    Year : 2007

    Mileage : 72K

    Default

    Quote Originally Posted by Big Sig View Post
    I wouldn't have thought so but you are only supposed to remove the lower half in the box not the upper as some do as this can screw with the air flow.

    Its more likely you have disturbed a hose connection and as the engine moves its sucking in air. Double check all the air hose connections are made correctly and sealed nice and tight.

    It won't do any harm to replace the bits to test your theory though
    I managed to bring up an EML and the Emissions light, after I replaced the air hose back to front. So air was being sucked out of the engine rather than into it. So embarrassing. LOL

  4. #4
    Regular Member vectra ash's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    kings lynn
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    cheers guys,put the trumpet back in the airbox this afternoon,the jubilee clip on the maf doesnt seem to be 100% tight so think i will replace that just to make sure the seal is tight but checked everything else was tight and secure so will give it a couple of weeks to see if light comes back on

  5. #5
    Regular Member BigWilko's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Barnsley
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Signum

    Trim : Design

    Engine : 3.0 CDTI

    Year : 2005

    Default

    Arter doing mine i didn't connect the MAF sensor properly. that made the EML come on. I'd bet its something to do with the MAF

  6. #6
    Regular Member vectra ash's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    kings lynn
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    when i done the airboxmod i didnt unplug the maf unless i loosened the connection by pulling it about,checked the maf and connections when i reinstated the trumpet and so far so good no light on dash

  7. #7
    Regular Member felixx's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    stockport
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Arrow

    Quote Originally Posted by vectra ash View Post
    when i done the airboxmod i didnt unplug the maf unless i loosened the connection by pulling it about,checked the maf and connections when i reinstated the trumpet and so far so good no light on dash
    Your EML light shouldn't come on after doing the mod unless you have started the car with the MAF sensor off or unless there is a leak in the system.I've done the air box mod and also had my air box on and off over the last few days,(doing the headlights),and I've had no problems whatsoever. FELIXX.

  8. #8
    Regular Member hairy31's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    bradford
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    messing with the maf causes it..............did alternator yesterday and mine was on after disturbing it,

  9. #9
    Regular Member vectra ash's Avatar
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    kings lynn
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by felixx View Post
    Your EML light shouldn't come on after doing the mod unless you have started the car with the MAF sensor off or unless there is a leak in the system.I've done the air box mod and also had my air box on and off over the last few days,(doing the headlights),and I've had no problems whatsoever. FELIXX.

    could possibly be a leak on the maf as the jubilee clip on the pipe didnt seem to tighten up properly

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Emissions light
    By iain.condliffe in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 11
    Last Post: 18th April 2013, 10:07
  2. emissions light
    By trickster75 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 19th May 2011, 21:10
  3. Airbox mod - now got emissions light
    By 19CDTi in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 14
    Last Post: 20th March 2011, 15:01
  4. Emissions Light
    By Frp01 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 23rd March 2010, 09:31
  5. Emissions Light
    By BigKev1970 in forum Troubleshooting
    Replies: 6
    Last Post: 7th September 2007, 22:16

Visitors found this page by searching for:

does the air box affect the emissions light on cdti vectra

sigmum eml light on emissions

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •