User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14

Thread: Help needed. Noise from rear of car.

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : 1.9 cdti

    Engine : 120

    Year : 06

    Default Help needed. Noise from rear of car.

    Right. EML light showed on dash two days ago when I was about starting the car but went off after about 20secs of driving and car drove fine. Same happened yesterday and car was still driving ok but there was a rubbing (can't think of a better word) noise/sound coming from the rear nearside tonight when moving down slopes at slow speed or when the brake is depressed.

    Any ideas of what I am up against please?

  2. #2
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Rear of car needs to be inspected, could be anything including wear and tear, debris, damage
    However, might be worn pads, discs, ceased handbrake cable, ceased caliper, out of alignment brake shield, broken spring, etc

    The EML
    Does this come on at every start or just occasional?
    If it is occasional, leave it until permanent
    Might just be the camshaft sensor nearing the ends of its life / shrinking due to cold temperature

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : 1.9 cdti

    Engine : 120

    Year : 06

    Default

    Thanks. A lot of things to check out then.

    EML comes on only when starting car from cold but the rubbing noise is consistent now even on a levelled road at slow speed. Guess engine sound at high speed muffles the rear noise.

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : 1.9 cdti

    Engine : 120

    Year : 06

    Default

    Can someone confirm this please. If I jack up both rear of the car and spin one of the rear wheels, the other rear wheel should move simultaneously with the one I am spinning. Is that right?

  5. #5
    Regular Member byebyeitsagsi's Avatar
    Join Date
    Jun 2008
    Location
    Glasgow
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    No it should'nt move at all, They are not connected.

    I would give the pads and disks on the rear a visual check at this point just do it on the ground without the jack it could save you messing about, check for a large lip round the edge of the disk or the surface of the disk being rough and pitted. Check the pads have life left in them if they are very low they need changed.

  6. #6
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : 1.9 cdti

    Engine : 120

    Year : 06

    Default

    Thanks for the quick response.

  7. #7
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    northumberland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    EML Is your glow plugs. i had same problem and when i tested them 2 were broke, which i replaced and no more light on start up

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : 1.9 cdti

    Engine : 120

    Year : 06

    Default

    Quote Originally Posted by gipa View Post
    EML Is your glow plugs. i had same problem and when i tested them 2 were broke, which i replaced and no more light on start up
    Sorry. think I should have mentioned that car is 2.0 DTi diesel with Y20DTH engine and I don't think it has glow plugs (well so I have been informed). Thanks for the reply though.

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Wirral
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : Design

    Engine : 1.9CDTi

    Year : 2005

    Mileage : Lots

    Default

    Your car does have glow plugs. The tell tale light on the dashboard doesn't come on if the outside air temperature is high enough because the ECU deems them not needed.

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    1 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : 1.9 cdti

    Engine : 120

    Year : 06

    Default

    I think I have probably spotted what the rubbing noise is all about. The outer brake pad on the nearside has gone down to metal. Had intention of changing all front and rear discs and pads before sending for MOT but didn't get to do it and to think that car passed through MOT on 24th Dec without any advisory surprises me. Did they not spot the worn out pad/s then?

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. found my noise -- help needed
    By firebeast in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 20
    Last Post: 14th December 2012, 03:00
  2. Knocking Noise from Rear - Expert Advice Needed Please
    By Rebellion in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 14
    Last Post: 17th September 2012, 19:48
  3. Whining noise - help needed
    By b17e30 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 27
    Last Post: 23rd June 2010, 08:22
  4. Help needed please knocking/banging noise
    By phil67 in forum Suspension, Wheels & Brakes
    Replies: 6
    Last Post: 11th April 2008, 15:46
  5. scraping noise from rear. rear brakes? upgrade?
    By Whippy in forum Suspension, Wheels & Brakes
    Replies: 4
    Last Post: 5th March 2008, 01:26

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •