User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 10 of 10

Thread: temp gauge problems

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    liverpool
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default temp gauge problems

    I own a vectra 05 reg cdti sri 150bhp, the problem is
    1) i don't no if i have a faulty temp gauge , the gauge works but if i drive my car the needle will rise to the first mark on the gauge, but if i stop at light's the needle will drop to the zero , then same again, the heater is working fine , when the engine has warmed up the heater is blowing hot air , but the gauge is showing zero if am stop at lights,
    2) I have had a new temp sensor fitted ,because i was told this might be the problem, but no luck, been told might at to replace the clocks ,
    the water level's are all fine. hope someone can sort this problem ,thanks

  2. #2
    North Wales - Assistant Regional Organiser
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Wirral
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Thats a bit extreme, could be a duff thermostat. Can be changed for a few quid. Much cheaper than new clocks!

  3. #3
    Full Member GazVXLINE170's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Scotland
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Thermostat. The hot air being blown into the cabin is drawing the hot air from the engine bay, and as the thermostat is jammed open (from your symptoms mines does the same), it will be cooling the engine down.

    Whoever the mechanic was they should have spotted that or at least have eliminated it when diagnosing.

    Gazza4
    Insignia VX-Line Nav CDTI 170.

  4. #4
    Full Member chrisvectra's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Are you VXR Enough
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    you need a new thermostat fella as yours as stuck open
    VXR IS FOR LIFE NOT JUST FOR THRILLS !



  5. #5
    Regular Member 1-8clusive's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    sheffield
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Thermostat or guage?

    I recently had to have a new thermostat fitted (Petrol 1.8) and saw similar symptons to yours, One thing to remember even when the gauge is on the bottom the water temperature could still be 70 deg C so your heater still works but not red-hot. Can you feel the hot air in the car get any cooler as it draws the heat out of the engine? If you can feel a difference in the hot air in the car that matches the temperature gauge it will help confirm it's the termostat sticking open. It's not a big difference though with mine the heater was really hot when engine is 90deg and just nice and warm when engine was 75 deg
    Last edited by 1-8clusive; 14th December 2010 at 09:36.

  6. #6
    Full Member chrisvectra's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Are you VXR Enough
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    13 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    trust me fella its the thermostat
    VXR IS FOR LIFE NOT JUST FOR THRILLS !



  7. #7
    Regular Member myelite150's Avatar
    Join Date
    Nov 2009
    Location
    south wales,Cwmbran
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default


  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    nottingham
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    definitely

  9. #9
    Regular Member
    Join Date
    Aug 2010
    Location
    Leeds
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by george roper View Post
    I own a vectra 05 reg cdti sri 150bhp, the problem is
    1) i don't no if i have a faulty temp gauge , the gauge works but if i drive my car the needle will rise to the first mark on the gauge, but if i stop at light's the needle will drop to the zero , then same again, the heater is working fine , when the engine has warmed up the heater is blowing hot air , but the gauge is showing zero if am stop at lights,
    2) I have had a new temp sensor fitted ,because i was told this might be the problem, but no luck, been told might at to replace the clocks ,
    the water level's are all fine. hope someone can sort this problem ,thanks
    The wire from the temp sensor put this to earth with ignition on does the gauge sweep over to the hot or does it fail like it does when you drive?

    If it sweeps over and stays in hot the gauge is fine, if it judders it's faulty.

    Same way as checking fuel gauge.

    You may have a stuck thermostat but don't rule out the gauge for a simple test.

  10. #10
    New Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    liverpool
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    thanks very much for everyones help and comments, i am gonna change the thermostat i will let everybody know if it works , george roper

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. temp gauge
    By pipeman in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 1
    Last Post: 18th May 2010, 12:55
  2. temp gauge on 1.8
    By MID LIFE CRISIS in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 11
    Last Post: 14th January 2010, 22:10
  3. temp gauge
    By studmuffin in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 24
    Last Post: 11th January 2010, 15:59
  4. rev counter/speedo/temp gauge/fuel gauge stopped working
    By bloodworm in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 13
    Last Post: 19th July 2009, 00:28
  5. Temp Gauge
    By amiddleton in forum Petrol Engine related
    Replies: 4
    Last Post: 24th September 2008, 12:40

Visitors found this page by searching for:

vauxhall vectra 1.9 cdti temperature reading varies

vauxhall vectra 1.9 ctdi engine temperature gauge varies

vauxhall vectra c temperature gauge

vauxhall vecrra 1.9 ctdi temperature gauge reading varies

vectra c temp sensor problems

vectra c temp guageinsignia temp sensor symptomstemp gauge over 90 vectravectra c water temperature sensorvectra c temp gauge problemsvectra cdti temp gauge not movingopel insignia 1.8 temp issuesvectra c temperature gauge on speedo doesnt workvectra c 2.8 turbo shudder when hot vauxhall vectra temp gauge problemsnew south gauge temp problemsvectra c faulty temp sensor symptoms

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •