User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 7 of 7

Thread: 2.2 direct engine starts cold but doesn't warm?

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Lincoln
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default 2.2 direct engine starts cold but doesn't warm?

    Hi, recently bought my first vauxhall a 05 vectra 2.2 direct i love the car but been having a few problems and wanted some expert advice before taking it to a garage.

    My first problem is that the engine will not start, using just the key after the engine has already been runing that day. The car starts fine the first time it is used in the day then after that i have to put my foot on the accelarator when i turn the key to start it.

    My second problem is that the engine doesnt seem too get hot it always reads the lowest on the heat gauge unless the car is sat in traffic for a while and even then it i dont think it has ever got to 80 and then when i set off it goes right back down again. also my heaters never get hot.

    Anyone have any ideas what could be causing my many problems
    thanks

  2. #2
    Regular Member Kopfschmerzen's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Fareham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I am no expert ,But check the coolant leval. could be low ?? Also take the oil cap filler off and see if its clean ,if yellow or white gunge maybe its your Cylinder head gasget on its way out ??. Starting problem could be the fuel regulator ,or HP Pump . Hope this helps a little ???

  3. #3
    Regular Member mxt's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    J17 M6 Sandbach, Cheshire.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    The second problem - temperature guage low and cool heater - I had this - replaced the thermostat and now have excellent heater and temp guage sits around the midway mark on the dial.

    Hope that helps you.

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    LEIGH
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    mine does the same on my 2.2dti but it does sometimes moves but not very often

  5. #5
    New Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Lincoln
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    thanks for the advice my friend also said it could be the thermostat think i will replace it and hopefully it might fix my starting problem but doubt it. Did you replace the thermostat yourself and how much did it cost?

  6. #6
    Regular Member mxt's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    J17 M6 Sandbach, Cheshire.
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I did mine but different car (1.8 SRI Petrol). Very easy not expensive.

    On the radiator there is a drain tap on drivers side makes it very easy. See my post Check out the How to section it might have one for your car.

    Also for the drain plug see ChrisBilly and my comments on this page...
    http://www.vectra-c.com/forum/showth...=122765&page=2

  7. #7
    New Member
    Join Date
    Dec 2010
    Location
    Lincoln
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    changed the thermostat and has fixed my second problem. thanks very much for the advice only cost me about £6 for the thermostat.

    anyone no why my car will not start properly?

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 1.9 16v cdti sometimes starts very poorly when warm help plz?
    By rozzer2006 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 8th July 2012, 13:55
  2. Warm air from engine when its cold
    By Mikey4996 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 16
    Last Post: 30th November 2011, 20:23
  3. 2.2 Direct warm engine start
    By Sambor in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 23rd May 2010, 22:12
  4. Topping up engine oil... engine warm or cold?
    By Quinten in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 7
    Last Post: 15th May 2008, 18:39
  5. 2.0 T Cold Starts
    By john_k_sri in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 43
    Last Post: 27th March 2007, 19:20

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •