User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 5 of 5

Thread: 2.0 dti cold start problems

  1. #1
    New Member nickp1975's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    wolverhampton
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default 2.0 dti cold start problems

    hi, i have a 53 plate 2.0dti and in the cold weather it is reallly hard to start, i have replaced the glow plugs and glow plug controller, and this hasent cured it or even made it any better at all. the pre heater light works and i ahve teasted the cable at the plug and this works as it is meant to. It works fine all through the day then.

    Please, please can anyone help me with this issue as it drives me mad in the morning, someone said to replace the fuel leak off pipes but surely if they were damaged it would not start properly even in the warmer weather


  2. #2
    Admin & Merchandise Manager bigmac's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Devon
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : insignia

    Trim : irmscher

    Engine : 2.0 cdti

    Year : 2009

    Default

    Could be temp sensor

    Irmscher Insignia CDTI 130

    MOD'S...Irmscher front spoiler, Irmscher mats, Irmscher door pins, Irmscher rear spoiler, Irmscher grille, Irmscher skirt & exhausts,Irmscher Roof spoiler MOD'S TO COME..Side skirts,Wheels

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Nov 2008
    Location
    Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Ive had similar issues, what i do is heat the glowplug about 8 times, i.e. turning the key to heat glow plug position, waiting for the light to go off, repeating around 8 times and it starts first time, if i dont do that it wont start.... it is abit wierd but it work , this only applied in minus conditions, otherwise its neva an issue to start the car first time the key is turned. Hope that helps

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Jul 2007
    Location
    High Wycombe
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default DTI Cold Starting...

    This sounds like you may have leaky injector seals. The diesel runs back to the tank as air gets let in to the system, so as you crank it over trying to start the diesel is slowly draw back up through the system.

    Also do check your leak off pipes as you mentioned someone had told you about. At the front of the engine, these are by the front- -top part of the cyclinder head and look like small rubber tubes. They inter-connect to each other, bend each one and see if they are cracked. If they are then this could be your air ingress problem. This is a simple job and I am sure theres a "how to do it" on here.

    Also if you park you car on a hill with the nose pointing up the hill and leave it for about 12 hours you'll find the car wont start, this is another pointer to air ingress or injector seal problems..


    The glow plugs dont operate on these engines until it's about -20 c, the engine should start easily in cold conditions.

    I had the same problem with my old Vectra.. Fixed it by replacing injector seals and leak off pipes, I also fitted a non return valve to the diesel supply pipe going to the injection pump. It never happened again !!!!

    Hope this helps you...

    Keith.






    Quote Originally Posted by siz1 View Post
    Ive had similar issues, what i do is heat the glowplug about 8 times, i.e. turning the key to heat glow plug position, waiting for the light to go off, repeating around 8 times and it starts first time, if i dont do that it wont start.... it is abit wierd but it work , this only applied in minus conditions, otherwise its neva an issue to start the car first time the key is turned. Hope that helps

  5. #5
    Admin & Merchandise Manager bigmac's Avatar
    Join Date
    Jul 2008
    Location
    Devon
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    62 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : insignia

    Trim : irmscher

    Engine : 2.0 cdti

    Year : 2009

    Default

    Quote Originally Posted by keithtinman View Post
    This sounds like you may have leaky injector seals. The diesel runs back to the tank as air gets let in to the system, so as you crank it over trying to start the diesel is slowly draw back up through the system.

    Also do check your leak off pipes as you mentioned someone had told you about. At the front of the engine, these are by the front- -top part of the cyclinder head and look like small rubber tubes. They inter-connect to each other, bend each one and see if they are cracked. If they are then this could be your air ingress problem. This is a simple job and I am sure theres a "how to do it" on here.

    Also if you park you car on a hill with the nose pointing up the hill and leave it for about 12 hours you'll find the car wont start, this is another pointer to air ingress or injector seal problems..


    The glow plugs dont operate on these engines until it's about -20 c, the engine should start easily in cold conditions.

    I had the same problem with my old Vectra.. Fixed it by replacing injector seals and leak off pipes, I also fitted a non return valve to the diesel supply pipe going to the injection pump. It never happened again !!!!

    Hope this helps you...

    Keith.
    They operate from anything from 20 degrees mate you only ever get a glowplug light when its below 5 degrees but everytime you start the glowplugs come on for a fraction of a second.

    Irmscher Insignia CDTI 130

    MOD'S...Irmscher front spoiler, Irmscher mats, Irmscher door pins, Irmscher rear spoiler, Irmscher grille, Irmscher skirt & exhausts,Irmscher Roof spoiler MOD'S TO COME..Side skirts,Wheels

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Cold start problems?
    By Barlow in forum Troubleshooting
    Replies: 7
    Last Post: 24th February 2012, 14:16
  2. 2.2 dti cold start problems
    By MattHD in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 20th May 2011, 23:07
  3. 2.0 dti cold start problems
    By nickp1975 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 20
    Last Post: 21st June 2010, 09:25
  4. Cold start problems
    By hippo94735 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 24th February 2010, 19:48
  5. Dti cold start problems
    By storey_3000 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 36
    Last Post: 27th August 2009, 08:49

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •