User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 3 of 3

Thread: couple of issues with 150 CDTi

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Plymouth
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRi

    Engine : 1.9 CDTi 150

    Year : 06

    Mileage : 250,000

    Default couple of issues with 150 CDTi

    My 06 150 CDTi Auto has developed a couple of issues, any help would be appreciated...

    The first is every few days the battery is flat, sometimes it is totally dead, no lights/locking ect. Sometimes it is to the point where it will open the door but not start the engine.
    This only happens when the car is cold/left overnight, once the car has been run up to temp it is fine for the day, sometimes up to a few days and then it will spit its dummy out again and the battery go flat.
    It has had a new alternator and battery in the last 12 months, the charging system seems to be ok, the battery is receiving 14.4V and the drop test has not revealed any faulty cells, we have however noticed that at night the headlights 'pulse' in a steady rhythm, if the interior light is on then this will pulse as well.
    Recently i have been getting 'safeguard' message, we think this is due to the OSR interior light switch no activating, this in turn fools the alarm into thinking that the Door is not protected, would this have such an effect and cause the battery to go flat?


    The second issue is the cars occasional desire to create 'james bond' style smoke screens this is normally when the car is warm and sat in traffic.
    The engine note will deepen, as thought it is under load, the revs rise by about 200 rpm and from under the bonnet you will see a plume of blue, very diesel smelling smoke. The same smoke will then appear from the exhaust and can sometimes be very thick, not to mention embarrising
    I have found the only way to 'cure' the issue is to run it at a moderate speed 40+ mph for a short distance, the issue subsides until we are sat in traffic again.

    if anyone can supply any help/guidance with either of these two issues thank you

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    Plymouth
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra

    Trim : SRi

    Engine : 1.9 CDTi 150

    Year : 06

    Mileage : 250,000

    Default

    Some more info on the second issue:

    When it happens the mpg at standstill goes from 0.1 gal/h to 0.8 gal/h and it only happens when the car is hot.

    Fuel consumption plummets and there are clouds of blue diesel smoke being emitted out of the exhaust.

    It's as though the car has reverted back to cold start so I am starting to think that it is sensor related.

    There is no fault code and no spanner light on the dash, but I am worried that this could cause more damage.

  3. #3
    Full Member
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    N/A
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Golf 7

    Trim : GTD

    Engine : 2.0 TDI 184PS

    Year : 2014

    Mileage : 40000

    Default

    I would say that for the 1st issue then the OSR switch and alarm believing the door is unprotected would be a starter on your dead battery issues.

    On the second note it sounds like the DPF is trying to regenerate, and it may be that it is failing altogether. When the DPF regenerates, it changes the fuel timing to burnoff (regenerate/clean) the soot out in the DPF. But a regenerating DPF should not becausing blue smoke. Something is wrong there, and I would say it has something to do with the regen of the DPF, as you say it clears after 40mpg. Maybe the DPF is blocked very badly and the engine is trying to clean it all the time.

    Gazza4

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. 1.9 cdti 150 eml & EGR & DPF issues
    By carvaletingpro in forum Diesel Engine related
    Replies: 4
    Last Post: 24th August 2012, 08:16
  2. 1.9 CDTI 150 - Issues
    By me9141 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 27th April 2012, 17:56
  3. cdti 150 mpg issues
    By Kcs in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 8
    Last Post: 23rd December 2011, 23:44
  4. Issues with CDTI 1.9 SRi 150
    By warren77 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 14th May 2011, 12:12
  5. 1.9 CDTI - Shuddering issues
    By phil g in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 21st September 2009, 20:02

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •