User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 17

Thread: Auto Box "pulling" in neutral / when stood still

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Widnes
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Auto Box "pulling" in neutral / when stood still

    Hi all,

    I am no expert on auto boxes but have a second vectra elite 150 auto first was a 54 plate, current car is a 58 plate, this problem has been experienced with both - if it's a fault I would like to try and get VX to fix while it is still under warranty - but you know the problem they will want to charge me to look for it and then find nothing.

    The problem is intermittent and happens when the vehicle comes to rest with foot on the brake, sometimes you can feel the car pulling as if it wanst to drive on, at the same time the economy on the screen shows 1 gal / hour instead of the usual 0.3 to 0.4 gal / hour. I can move the gear shift into neutral or even Park and the "pullng continues". If i turn the engine off and back on the problem goes away, if I turn the engine off in Drive it goes off with quite a considerable jump.

    I cannot believe that the above is normal and am concerned that it will get worse and end up costing a considerable sum.

    Has anyone experienced anything similar, or does anyone know the cause and remedy - any help would be appreciated.

    This car has now done 55K with me doing the last 25k in 5 months or so - problem has only just arisen, car has just been serviced - happened before and after service, apart from this gear box is smooth and responsive - most of my driving is motorway at cruising speeds (yes even in the UK) with engine around 1500 to 2000 rpm.

    Look forward to your replies.

    Paul

  2. #2
    Regular Member nibblitz's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Buckinghamshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by Paul H View Post
    I can move the gear shift into neutral or even Park and the "pullng continues"
    It shouldn't do that..

    Quote Originally Posted by Paul H View Post
    if I turn the engine off in Drive it goes off with quite a considerable jump.
    You really shouldnt do that...


    My auto will creep along if handbrake is off and its in drive, thats normal... If yours is creeping when its in "Park" then there something seriously wrong with your car, get it looked at matey...

  3. #3
    Regular Member Grumpy1954's Avatar
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Newport (Shropshire)
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Ford Kuga

    Trim : Titanium

    Engine : 2.0dtci

    Year : 2014

    Mileage : 1200

    Default

    Quote Originally Posted by nibblitz View Post
    It shouldn't do that..


    You really shouldnt do that...


    My auto will creep along if handbrake is off and its in drive, thats normal... If yours is creeping when its in "Park" then there something seriously wrong with your car, get it looked at matey...

    If the tickover is high they can creep in drive with NO brake or Park selected, but what you're getting needs sorting - soon.

  4. #4
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Widnes
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Does not creep in Park but???

    Hi car does not actually creep in [ark or neutral but you can feel the gearbox pulling as if it wants to drive, as if the pressure is being built up with no where to go.

    Cheers

    Paul

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    Jan 2008
    Location
    Widnes
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Tick Over normal 750 - 800 rpm ish

    Hi Tick over seems fine when stood still / slowing down but box is definitley wanting to go, when you come to a stop you can feel a bit of judder where the "drive" has clearely not eased off fully, the same if you easeof the brake a touch.

    Regards

    Paul

  6. #6
    Regular Member nibblitz's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Buckinghamshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Not too clear what your saying.. You're now saying it doesnt pull along when in park/neutral (which is good) but you can feel gearbox pulling in park/neutral ??? Not sure how that would feel to be honest.. When Im driving along and come to a stop then yea, with just my foot on the brake the car still wants to go forward as its still in drive.. Have you ever driven other automatics? Sorry, but how you describe your issue is a bit unclear if its a problem or just a characteristic of autos you're exeperiencing..

  7. #7
    Regular Member gtr1000's Avatar
    Join Date
    Dec 2007
    Location
    Carmarthen
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Insignia

    Trim : Sri

    Engine : 140 Ecoflex S/S

    Year : 2013

    Default

    Check the cable adjustment? Not sure if this is covered by the likes of Haynes though

  8. #8
    Regular Member LADmachining's Avatar
    Join Date
    Feb 2010
    Location
    Hampshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    With the consumption at 1gal/h, it sounds as if this is happening when the DPF (diesel particulate filter) is regenerating. Extra fuel is being injected and passed into the DPF which raises it's temperature and burns off accumulated soot. This process affects the idle of the engine causing lumpiness and increased idle speed, which can explain the car 'pulling' against the brakes more than usual when in 'D'.

  9. #9
    Full Member Big Sig's Avatar
    Join Date
    Aug 2006
    Location
    Is a very naughty boy
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Let it finish the dpf regen or you maybe in for a big bill! Wait for the 1gal/hour to return to the normal .4 etc.
    Now I need a turbo to keep up!

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Oct 2010
    Location
    London
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I don't get how it can feel as if it is pulling, if it is not?! If my foot is on the brake then it drops into neutral after a couple of seconds if in D.

    If you put the handbrake on, then the gearbox stays in D and you will feel the car pulling...

    1g/ph is too high though and does sound like a regen...

Page 1 of 2 12 LastLast

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. "Winter" Wheels ? Are 19" Snowies best for the "Summer" ?
    By Woody in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 21
    Last Post: 5th October 2012, 18:43
  2. Replies: 0
    Last Post: 22nd June 2011, 17:52
  3. 1.9 CDTI 150 "auto" ??
    By MID LIFE CRISIS in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 3
    Last Post: 29th May 2011, 13:11
  4. Replies: 0
    Last Post: 9th April 2007, 20:17

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •