User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 10 of 10

Thread: Oil Change and now engine running cold?

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Cheshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Oil Change and now engine running cold?

    Hi all,

    Recently changed my oil for some fresh Mobile 5 30W, and ever sine it seems to be taking the car double the distance to get to normal running temp?

    Also, i have also noticed that when my heaters are on warm, and i turn right, the heaters blow cold for an second and then return back to hot?

    Very strange....

    Any ideas why it may be?

    Thanks

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    Huddersfield
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    The first one will probably be down to a drop in external temperature in the last week or so. I can't think how the oil will affect coolant.

    Not sure about the other point.

  3. #3
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Morzy View Post
    Recently changed my oil for some fresh Mobile 5 30W, and ever sine it seems to be taking the car double the distance to get to normal running temp?
    Quite normal
    Used oil contains fine particles of metal which retain temperature more easily
    New oil is able to transfer the heat away more efficiently

  4. #4
    Ex Vec-C Admin Deztroyer's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    WGAF#5
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    heaters blowing cold momentarily on changing direction is also normal ...something to do with the height of the transmission tunnel

    0-Large smile ......every time it's driven

  5. #5
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Morzy View Post
    Also, i have also noticed that when my heaters are on warm, and i turn right, the heaters blow cold for an second and then return back to hot?
    Quote Originally Posted by deztroyer View Post
    heaters blowing cold momentarily on changing direction is also normal ...something to do with the height of the transmission tunnel
    I've never noticed any such change
    I normally run with the air con on, the temperature dial at between 12 and 1 o'clock positions, and speed to 2
    If I need hot air, then I increase the speed to 4

  6. #6
    Ex Vec-C Admin Deztroyer's Avatar
    Join Date
    Jan 2009
    Location
    WGAF#5
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by m8internet View Post
    I've never noticed any such change
    I normally run with the air con on, the temperature dial at between 12 and 1 o'clock positions, and speed to 2
    If I need hot air, then I increase the speed to 4
    do a search its quite a common query on here

    0-Large smile ......every time it's driven

  7. #7
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by deztroyer View Post
    do a search its quite a common query on here
    Do a search on here? Why?
    I use those settings I posted, never had any issue

  8. #8
    Regular Member
    Join Date
    Feb 2007
    Location
    North west
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    heat transfer is a really important part of an oils job - if it does it well so much the better. It will take longer to warm up if the outside air is colder - and the car temp gauge shows the water temp not the oil temp.

  9. #9
    Regular Member rushy's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    Old School Vectra-C.Com. Residing in sunny Leeds.
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    2 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Morzy View Post
    Hi all,

    Recently changed my oil for some fresh Mobile 5 30W, and ever sine it seems to be taking the car double the distance to get to normal running temp?

    Also, i have also noticed that when my heaters are on warm, and i turn right, the heaters blow cold for an second and then return back to hot?

    Very strange....

    Any ideas why it may be?

    Thanks
    How much oil did you put in it?

  10. #10
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    Cheshire
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Put in just under 5L

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Engine running on 3 cylinders on cold start
    By philc1210 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 16th February 2012, 08:49
  2. cold start smoke and poor running engine
    By Tredici in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 1
    Last Post: 16th January 2012, 08:40
  3. Oil Change - Hot or Cold Engine?...
    By snapsnap in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 17
    Last Post: 15th March 2011, 15:00
  4. Running Cold
    By dc6839 in forum Bodywork & Interior
    Replies: 1
    Last Post: 29th November 2010, 18:43
  5. Cold running on 1.8 vvt
    By jasone in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 7th December 2008, 15:28

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •