User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 7 of 7

Thread: 05 Vectra CDTi - ticking when cold

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    West Lothian
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default 05 Vectra CDTi - ticking when cold

    Noticed a top end ticking/tapping when the engine is cold, but disappears after about 1 mile.

    I'm thinking maybe a lazy tappet?

    The car has covered 95K miles....any ideas?

    Thanks again

  2. #2
    Regular Member mozzer99's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    bristol
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Make sure the tapping is not coming from the cambelt area, Undo the top few bolts on the cover and pull it back to be sure that the pulleys are not going or the belt slack.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2010
    Location
    West Lothian
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by mozzer99 View Post
    Make sure the tapping is not coming from the cambelt area, Undo the top few bolts on the cover and pull it back to be sure that the pulleys are not going or the belt slack.
    Thanks for that, but defo not the belt.
    Incidentaly, had the belt, idle wheels & water pump replaced 5k ago, but noise there b4 and after.

  4. #4
    Regular Member nokiaman1978's Avatar
    Join Date
    Sep 2009
    Location
    Glasgow
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    what am i looking for, sings of wear on the pulleys or something else

  5. #5
    Regular Member barney490's Avatar
    Join Date
    Dec 2009
    Location
    PRESTON
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    It might be tappet related as part of the 100k service is to have the valve clearances checked and re-shimed if they are out of tollerance.

  6. #6
    Regular Member mozzer99's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    bristol
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by barney490 View Post
    It might be tappet related as part of the 100k service is to have the valve clearances checked and re-shimed if they are out of tollerance.
    Oh dear - another job I didn't know needed doing!

  7. #7
    Regular Member mozzer99's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    bristol
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Quote Originally Posted by nokiaman1978 View Post
    what am i looking for, sings of wear on the pulleys or something else
    Unfortunately you can't check the pulleys just by pulling the cover back, but with the engine running you can see if the belt is too loose and flapping about on it's longest run - signifying the tensioner has failed or other problems such as the water pump bearing leaking/failing.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. random cold knock/tick sound when cold - 1.9 cdti
    By valvelift in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 4
    Last Post: 18th January 2013, 18:59
  2. Hissing sound when Cold Vectra C 1.9 CDTI ELITE 150
    By Elahi_786 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 12th February 2011, 22:59
  3. vectra 1.9 cdti 150- running cold
    By robk6112 in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 8
    Last Post: 17th December 2010, 19:10
  4. Ticking when cold.
    By bax in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 12
    Last Post: 5th April 2010, 10:02
  5. 07 Vectra CDTI 150 judder on cold start up
    By andwat in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 5
    Last Post: 1st August 2009, 11:25

Visitors found this page by searching for:

vectra cdti ticking noise

vectra cdti tapping cold

1.9 cdti tapping

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •