User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 9 of 9

Thread: Oil Light Issue??

  1. #1
    Regular Member si_hoss's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Stevenage, Herts
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default Oil Light Issue??

    Hey all,

    Firstly - 2.2Dti 109k on the clock - My oil light came on last week for the first time in the 25k I've owned the car so when I checked indeed the oil was at the lower mark of the dipstick. Topped it up and jobs a goodun.

    However - this morning the light came on again on way to work, so pulled over to the next services on the M1 and checked the level. This time 3/4 up the stick, so hardly warning light time, thought maybe cos I filled it on a slight downhill slope that I didn't go all the way, so with my top up bottle in the boot I topped it up again. Marvellous. 50miles later, light back on

    The last oil service was at 100k so only 9k ago, and I was going to change it anyway in the next month at 110k before winter. It doesn't smoke unless it's floored which I hardly do. Do you think maybe it's a suddenly sensitive oil sensor? Is the light just a simple level check or pressure? Would it store any fault codes?

    If it's an expensive fix might be time to get rid

  2. #2
    Full Member Caveman_nige's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    South Coast
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    3 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    i found that the connector to my sensor on the bottom of the sump etc was bad and needed reseating a few times..
    My old Signum, the animal; she now rests in pieces in several other members cars.. https://www.vectra-c.com/forum/garag...vehicle&id=200
    The wifes vec show car, started as a standard daily driver and ended up like this. https://www.vectra-c.com/forum/garag...vehicle&id=709



  3. #3
    Regular Member Rapala's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Clackmannanshire Central Scotland
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    If the light you are seeing is is red with an oil can it is the oil pressure light. You may just have a faulty sensor or a damaged cable coming from it. When this light comes on there is usually very little pressure in the system if it is the oil pump thats at fault. The sensor is screwed into the rear of the block above the driver side driveshaft on your car iirc.

  4. #4
    Regular Member si_hoss's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Stevenage, Herts
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Thanks guys - the light i'm talking about is the amber one in the little window in the rev counter. Does this one indicate the level then??

    I'll get under the car this weekend (or when it stops raining) and check the seating to the sump and supersolve everything. Hope that sorts it.
    Last edited by si_hoss; 26th August 2010 at 11:55.

  5. #5
    Regular Member Rapala's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Clackmannanshire Central Scotland
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    If that one is the oil can with a wavy line below it then the answer is yes.

  6. #6
    Regular Member si_hoss's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Stevenage, Herts
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Quote Originally Posted by Rapala View Post
    If that one is the oil can with a wavy line below it then the answer is yes.
    Sweeeeeeeeet thanks!!! As I know there's plenty of oil in the engine I'm not so worried now. Hope it stops raining soon!

  7. #7
    Regular Member AntB's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Manchester
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Did you ever get to the bottom of this problem?

    Mine has just done the same thing (albeit with a different engine); low oil warning light comes on just as I'm coming off the motorway so I pull over, give it a few minutes and then check the level which was fine (as it was last night when I checked). I started up again & the light was off, drove the half mile to where I was going & it stayed off. Double checked the level again later on & it was ok. Started home on the motorway & light stayed off for about 20 miles then came on again.

    I've checked the levels since & again it's fine, it never drinks any oil & there are no leaks. I did have the sensor changed last year as it was leaking from the seal & I'm wondering if they've used a cheap replacement of maybe the connections are a bit corroded.

    I'll get under the car tomorrow & see if there's any obvious reason for the light coming on, if it turns out to be a dodgy sensor it should still be under the garages warranty.

  8. #8
    Regular Member mozzer99's Avatar
    Join Date
    Jun 2010
    Location
    bristol
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    This may not be considered helpful - but I recall some time ago being in car with a mate when the oil light came on. He said it must be faulty light as there was plenty of oil.
    It seized 20 minutes later......
    I'd fit a pressure gauge (Ebay £15) temporarily and ASAP to find out what's going on



    Apart from a faulty switch/sensor the pressure relief valve can be stuck open or just sticking, particularly if the oil hasn't been changed or additives such as stop smoke have been added.
    An oil and filter change to a high quality fully synthetic is a good idea.
    Last edited by mozzer99; 11th September 2010 at 21:34.

  9. #9
    Regular Member Ste's Avatar
    Join Date
    Jul 2005
    Location
    ..... Driving the Jaguar XF
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    StatsVehicle Info
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)

    Default

    Mozzer, the light warning that is coming on is the oil level sensor, NOT the pressure sensor.

    If it was the pressure sensor, I would agree it need URGENT attention.

    The level sensor can be disconnected at the multi plug if it continually comes on erroneously. You can replace the sensor if you like, or just keep an eye on the level, as you should anyway. I don't check the level in mine, as it doesn't use oil, and there is a sensor fitted anyway.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Interior Light Issue - Light & Button Illumination?
    By Leemarksmith in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 15
    Last Post: 7th November 2012, 23:36
  2. new thread - same issue - BATTERY LIGHT!!!!
    By SarahP in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 10
    Last Post: 1st October 2012, 19:20
  3. Check fog light issue
    By 2wheelstu in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 2
    Last Post: 26th February 2012, 20:27
  4. Intermittent Airbag light and cim issue???
    By shane31 in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 4
    Last Post: 30th January 2012, 22:35
  5. Interior Light issue
    By Vectrarmand in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 8
    Last Post: 25th January 2011, 17:14

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •