User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 8 of 8

Thread: Smoking Signum 3.0 v6 CDTI

  1. #1
    New Member
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Redditch
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default Smoking Signum 3.0 v6 CDTI

    Hello, as you can see i'm new to this site, and need some advice/help please.

    I've owned my Signum now since Aug last year, and ever since i bought it, when i accelerate hard the smoke that is let out is embarassing! I had a Volvo T5 previously and loved having the power when i needed it, so when it came to a choice of something with a tad more economy i chose this option, however the smoke is so bad i rairly floor it due to the smoke field it leaves behind!!

    I've taken it to Vauxhall, they have tech 2'ed it and there are no fault codes visable. they have also checked i'm on the latest ecu software, which i am. other than that they can't help me further

    The only thing my mate at Vauxhall has said is that he had another signum in (same model/year) and it smoked like mine and it had had a re-map and suggested mine might have too??

    so i guess what i'm looking for is, is this amount of smoke normal? if not what can i do about it?

    Thanks in advance for your help

    Nat

  2. #2
    Regular Member Signum-Steve's Avatar
    Join Date
    Feb 2009
    Location
    Cramlington Northumberland, V6 Jaguar S-type Sport
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Jaguar S-Type V6

    Trim : Sport

    Engine : Petrol

    Year : 2003

    Default

    The brother in-law's VW TDI was smoking really bad under acceleration. in fact there was smoke present most of the time not that bad under normal driving but always there. when he hoofed it there would be a huge smoke screen trailing behind him. checked all of the vacuum pipes cleaned egr, exhaust manifold etc etc etc. No fault codes showing.
    It turned out to be a crack in the inter-cooler rad. you could just hear it sucking in air when the engine was running. Also the revs would puls every now and then.
    Might be something worth ruling out. can't harm to check it out.

  3. #3
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Vauxhall are pretty much useless with this engine, unless they have already seen a few of these

    If they have charged you for "diagnosis" I would go back and advise they have not fixed the previously reported fault which is still present

    However as the car is probably out of warranty
    What you want is a diesel mechanic with experience of the Isuzu Y30DT engine
    Phone around some locals and ask if they have experience of one
    Equally, go around some of the local taxi companies, they too might know someone (that was how I found mine)

    Sadly the local diesel mechanic advised me as follows, "Great engine, but when they go wrong get your blankety blank cheque book out"

    What is the service history like?
    What is the service indicator showing?

  4. #4
    Regular Member omega63's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Droylsden, Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Insignia 2.0L CDTI SRI hatchback

    Trim : Black leather

    Engine : A20 DTJ 128 HP

    Year : 2009

    Mileage : 126,000

    Default

    Hi would just like say you are not on your on, i drive a vec c sri 3.0 v6 cdti and sometimes when i set off quickly it looks behind me like someone burning old car tyres. Thick black smoke dont know why, everything seems OK the car drives great and pulls like a freight train.....

  5. #5
    Regular Member m8internet's Avatar
    Join Date
    Dec 2006
    Location
    Cumbernauld, Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    If the engine is cold then you will get some black smoke
    However once you can see the temperature gauge starting to move then you shouldn't see any smoke at all

    Mine has never produced any black smoke, unless I floor it at cold (which I rarely do)

    What I do get is a charcoal smell at low speed with a cold engine
    I usually get this once a week

  6. #6
    Regular Member omega63's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Droylsden, Manchester
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    5 Post(s)
    Tagged
    1 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Insignia 2.0L CDTI SRI hatchback

    Trim : Black leather

    Engine : A20 DTJ 128 HP

    Year : 2009

    Mileage : 126,000

    Default

    Normally it produces a light/dark grey smoke whilst accelerating quickly engine hot or cold, but sometimes it blows out thick black smoke not constantly maybe 3 > 4 seconds then it stops. The charcoal smell yes i get that as well i am sure its the catalitic converter heating up to normal temperature.....

  7. #7
    Regular Member Celes's Avatar
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Slovenia, Koper
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Opel Signum

    Trim : Sport

    Engine : 3.0 CDTI

    Year : 12/03

    Default

    Faulty EGR, busted boost hose or faulty intercooler. Get them checked.

  8. #8
    New Member
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Redditch
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Brilliant, thanks guys i'll look into some of those options at the weekend and i'll let you know what i find

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Smoking cdti 120??
    By frasedeb in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 3
    Last Post: 6th July 2012, 15:02
  2. Smoking Signum 2.0T help
    By adierolfe in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 12
    Last Post: 4th May 2012, 17:59
  3. V6 CDTI SMOKING...... but just once!?
    By BigWilko in forum Y & Z30DT Specific
    Replies: 13
    Last Post: 30th April 2012, 22:29
  4. Smoking CDTi 150
    By rockafella8587 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 6
    Last Post: 2nd December 2011, 11:57
  5. Smoking CDTI
    By km101 in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 0
    Last Post: 10th January 2007, 22:07

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •