User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 5 of 5

Thread: cold start problem

  1. #1
    Regular Member daddy07's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Ayrshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default cold start problem

    hi all i have had my 2l dti 04 reg for about 2 weeks now but the car struggles to start when cold it takes about 5 or 6 turns but after that it starts ok for the rest of the day it was in the garage and got new glow plugs but still doing it going back to the garage tomorrw anyone know what could be wrong with it

  2. #2
    Regular Member
    Join Date
    Sep 2007
    Location
    Nottinghamshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Assuming that you have no fault lights on the dash...

    It sounds like you might have an air leak. Air gets into the fuel system pipes and allows the diesel to drain back towards the tank. The longer you leave the car the more air gets in and the harder it is to start the car. You can prove this by leaving the car parked nose-down and see if it makes the problem any better. Also don't let the fuel run below 1/4 tank as this makes even a non-leaky DTi a bit harder to start.

    The DTi has no fuel pump in the tank to pump the diesel up to the engine - the high pressure pump on the engine has to suck it through from the tank.

    The prime culprit for letting air in is the rubber leak-off pipes and the connecting T-pieces at the front of the engine. There's loads of information on here about replacing these including a How2 in the relevant section, I think. Also check that the top of the fuel filter is screwed on tightly and check along the length of the fuel pipes to see if you can see anything that looks suspect. After that you are starting to look at things like the injector seals but hopefully it won't come to that.

  3. #3
    Regular Member
    Join Date
    Mar 2010
    Location
    glasgow
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    i had exactly this. was the leak off pipes as mentioned above had a hole in one of them. about 2 quid to fix it and started bang on again.

    cheers

  4. #4
    Regular Member daddy07's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Ayrshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    thanks for all the help the car is in the garage again so i will keep you informed what they find (not bad had the car 2 weeks and its been in the garage 3 times)

  5. #5
    Regular Member daddy07's Avatar
    Join Date
    Jul 2010
    Location
    Ayrshire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    well got the car back from the garage today they said it was the glow plug relay staring ok just now but the big test will be in the morning fingers crossed

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Replies: 6
    Last Post: 9th June 2012, 10:38
  2. Cold start problem z18xer
    By Erikf in forum Vectra C / Signum Troubleshooting
    Replies: 6
    Last Post: 26th February 2012, 22:40
  3. vectra c 2.0dti cold start problem
    By Ade-c in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 1
    Last Post: 12th February 2011, 14:35
  4. Semi cold start problem
    By Hennie in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 11
    Last Post: 8th June 2010, 17:04
  5. Cold start problem. 2004 2.0 DTi.
    By BlueMarvel in forum Engine & Drivetrain
    Replies: 10
    Last Post: 6th June 2010, 22:20

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •