User Tag List

Thanks Thanks:  0
Likes Likes:  0
Results 1 to 7 of 7

Thread: So thats what a 1.9 CDTi working on song in full harmony feels like!

  1. #1
    Regular Member
    Join Date
    Aug 2009
    Location
    herts
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default So thats what a 1.9 CDTi working on song in full harmony feels like!

    Been listening to all these sweet power curve conversations on here, and also reminisced over the in top condition dealership Vectra CDTi I test drove and noticed I never had the same experience in my car.

    So, had the egr solenoid drilled and cleaned, cleared out the gunk from inside the inlet manifold, ran carburettor cleaner through the inlet manifold, cleared the gunk behind the egr inlet manifold part when taking the butterfly valve off the right hand side of the inlet manifold, had 3rd injector done, did the air filter housing mod...

    ...but was still getting an intermittent hesitant acceleration when planting my foot on the accelerator as if when using a product with a rechargable battery running out of charge, slightly on power, then off, then on again..intermittent.

    HERES THE FIX!

    New Alternator on now since the Denso alternator failed on me after 9 mths and 10k miles. Does anyone think a poor performing alternator could have caused the above, as now I have the new one, and the alternator is on top form, the car is full of beans and flying around.

  2. #2
    Regular Member Hideous's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    GB
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Highly doubt that the alternator could have given those poor running symptoms - it's one of those things that either works or it doesn't as far as i know.
    Even if it was not delivering charge intermittently, there would be enough charge in the battery to last for quite a bit of driving. Other high-draw items like the power steering and aircon would cut out before the engine starts playing up.
    I drove my car home with a stuffed alternator, journey was 12 miles no problem with driving performance at all.

    Not a car electrics expert or anything, just sharing my experience with the bad alternator.

    I could see the difference with a voltmeter - great little tool to check the health of your alternator (if you haven't used one before). I'm going to check my voltage from time to time, as I just fitted a new alternator to the vectra. Hope this one lasts :z
    Last edited by Hideous; 12th July 2010 at 22:10.

  3. #3
    Regular Member Dan_BlackSRi's Avatar
    Join Date
    Aug 2008
    Location
    Lancashire
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Vectra SRi

    Trim : XP NAV

    Engine : 1.9 CDTi 150

    Year : 2007

    Default

    If his car wasn't running right, new alternator later it is, it must of had something to do with it, even if part of the process of replacing it was the cause of the fix.

    I bet there's not too many owners of CDTi 150's that have them running as they should and put up with how it is, as they have felt one running properly - just a thought while I was typing the above

  4. #4
    Full Member GazVXLINE170's Avatar
    Join Date
    Jun 2007
    Location
    Scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    7 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : Insignia

    Trim : SRI VX-Line Nav

    Engine : 2.0 CDTI [170 PS]

    Year : 2015

    Mileage : 27000

    Default

    The previous alternator had some 'inefficiencies'? or as Dan says it wasn't installed correctly.

    Gazza4
    Insignia VX-Line Nav CDTI 170.

  5. #5
    Regular Member
    Join Date
    May 2006
    Location
    scotland
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    I had an alternator once where the sense voltage regulator was faulty and sometimes the alternator went into 'overcharge' mode. This caused some of the electronics to shut off intermitently, lights glowing brighter etc and did cause driveablility problems as the electronics were no longer working in harmony. Once the alternator was replaced all was well again.

  6. #6
    Regular Member Hideous's Avatar
    Join Date
    Mar 2007
    Location
    GB
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats





    Default

    Not a bad little guide here for testing an alternator
    http://www.youtube.com/watch?v=Bzz7P3qNHcE

    Best way to see how it is actually performing for peace of mind. Seems like it worth checking this occasionally on these cars.

  7. #7
    Regular Member paul wingnut's Avatar
    Join Date
    Mar 2009
    Location
    durham
    Problems Posted
    0
    Problems Solved
    0
    Best Answers
    0
    Good Answers
    0
    Post Thanks / Like
    Mentioned
    0 Post(s)
    Tagged
    0 Thread(s)
    Vehicle InfoStats

    Vehicle : vectra sri 150


    Engine : 1900 cdti 150

    Year : 2008

    Default

    there was a field remedy a while ago about alt causing ruunning problems so what you saying is right .

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Similar Threads

  1. Anyone else got a Harmony one remote ...
    By Deztroyer in forum General Chat
    Replies: 3
    Last Post: 16th September 2011, 17:52
  2. Wipers not working on Full speed
    By jbrines in forum Electrical & ICE (including SatNav)
    Replies: 4
    Last Post: 16th June 2011, 15:27
  3. Fan not working except on full
    By 7127ela in forum Introduce yourself.
    Replies: 7
    Last Post: 26th July 2010, 23:57
  4. Tuned VXR with Custom Exhaust in full song
    By Voxer in forum Vectra C / Signum Car Chat
    Replies: 22
    Last Post: 24th August 2009, 18:29
  5. Interiror fan only working on full?
    By Spesh in forum Bodywork & Interior
    Replies: 2
    Last Post: 9th March 2009, 18:50

Visitors found this page by searching for:

Nobody landed on this page from a search engine, yet!

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •